آسانسور یکی از مهم ترین وسایل حمل و نقل در هر ساختمانی است که زندگی در ساختمان های بلند مرتبه را برایمان آسان نموده است. با این حال این دستگاه های پرکاربرد گاهی اوقات دچار نقص فنی می شوند که باید به موقع برای رفع این مشکلات اقدام نمود. در صورتی که سرویس و نگهداری آسانسور به درستی انجام شود از بروز بسیاری از این مشکلات جلوگیری خواهد شد. برای آنکه بتوانیم هنگام وقوع حوادث آسانسورها اقدام مناسب را انجام دهیم باید با مشکلات رایج آسانسورها آشنایی داشته باشیم. در ادامه به بررسی برخی از مشکلات رایج آسانسورها خواهیم پرداخت.
قطع ناگهانی برق آسانسور
آسانسورها از انرژی الکتریکی برای حرکت استفاده می کنند و از آنجایی که این منبع انرژی به کل سیستم الکتریکی منطقه بستگی دارد، احتمال قطع برق یا سایر مشکلات به دلیل اتصال کوتاه یا آتش سوزی وجود خواهد داشت. در صورت قطع برق کابین آسانسور از حرکت باز می ایستد و مسافران در داخل آن گیر می کنند که برای نجات آن ها تمهیداتی در آسانسورها تعبیه می شود.
سیستم نجات خودکار ARD (Automatice Rescue Device) در طراحی آسانسور برای اطمینان از ایمنی در این شرایط اجباری است. این سیستم طبق مکانیسم زیر کار می کند: هنگامی که آسانسور به طور ناگهانی به دلیل قطع برق متوقف می شود، منبع انرژی ذخیره به طور خودکار فعال می شود و آسانسور را به نزدیک ترین طبقه می رساند و درب را باز می کند تا افراد داخل کابین خارج شوند.
در صورتی که سیستم ARD نیز خراب باشد، آسانسور باید به چند گزینه دیگر مجهز شود تا از خطرات جلوگیری شود. برای این منظور می توان از ژنراتورها استفاده کرد تا برق مورد نیاز برای جا به جایی کابین را تامین نماید و یا سایر سیستم های نجات خودکار مانند SRS (Self Rescue System) را در آسانسور استفاده نمود. با استفاده از این ویژگی، هنگامی که برق قطع می شود و ARD از کار می افتد، فقط کافی است دکمه مربوطه را فشار دهید تا ویژگی SRS فعال شود، آسانسور به طور خودکار به نزدیک ترین طبقه حرکت می کند و در را برای خروج مسافران باز می کند. علاوه بر این، برای اطمینان از اینکه این سیستم های نجات در هنگام بروز مشکل به طور پایدار کار میکنند، باید از سرویس و نگهداری مناسب آسانسور نیز اطمینان حاصل شود.
گیر کردن آسانسور
یکی از مشکلات رایج آسانسورها گیرکردن آسانسور بنا به دلایل مختلف می باشد. یکی از این دلایل می تواند قطع برق باشد که در بخش قبلی توضیح دادیم. از دلایل دیگر گیر کردن و توقف آسانسور می توان به خرابی برخی قطعات آسانسور، عدم سرویس و نگهداری مناسب و یا اشتباه در نصب قطعات آسانسور اشاره نمود. علاوه بر این، تعلیق آسانسور همچنین می تواند به دلیل خطاهای ناشی از منبع برق با افت فاز و معکوس شدن فاز باشد. در این زمان، سیستم آسانسور نیز برای محافظت از تجهیزات، کار خود را متوقف می کند و از حرکت باز می ایستد.
اگر با وضعیت قطع غیرمنتظره ای مواجه شدید، می توانید ابتدا دکمه های نجات خودکار مانند ARD، SRS را امتحان کنید، اگر باز هم موثر نبود، باید سیستم زنگ نجات را فشار دهید یا از تلفن داخلی یا ویژگی تماس ضروری برای درخواست کمک استفاده نمایید. اگر کابین آسانسور گیر کرده است و نمی توان آن را باز کرد از بالا رفتن از سقف کابین و یا پریدن در داخل کابین خودداری نمایید زیرا ممکن است باعث سقوط کابین و بروز حوادث ناگوار گردد.
از دست دادن کنترل سرعت
آسانسورها با سرعت حرکت مطابق با ظرفیت و فن آوری درایو، PIT، OH و غیره طراحی شده اند. سرعت آسانسور با توجه به عوامل مختلفی تعیین می شود که در هنگام نصب آسانسور در نظر گرفته می شود. با این حال، در هنگام کارکرد سیستم آسانسور ممکن است شرایطی به وجود بیاید که سرعت آسانسور از کنترل خارج شود و منجر به بروز حادثه شود.
برای جلوگیری از این وضعیت لازم است آسانسور طبق ضوابط فنی با فضای کافی و سیستم میرایی تضمینی طراحی شود. علاوه بر این، آسانسورها اغلب مجهز به گاورنر (محدود کننده سرعت آسانسور) هستند. این قسمت نقش کنترل سرعت آسانسور و کنترل آسانسور برای حرکت با سرعت معین در زمان مجاز را دارد. در صورت تجاوز از سرعت مجاز، این واحد به عنوان یک وسیله نجات برای اطمینان از ایمنی افراد سوار آسانسور عمل می کند.
سقوط آزاد آسانسور
در آسانسور کششی، اگر کابل پاره شود یا ترمز از کار بیافتد، آسانسور دچار سقوط آزد می شود که بسیار خطرناک است. این حادثه همچنین می تواند منجر به جراحت یا حتی مرگ مسافران آسانسور شود.
در این شرایط گاورنر سرعت هم وارد کار می شود. هنگامی که آسانسور دچار مشکل غیرمنتظره ای می شود و سرعت آسانسور از کنترل می گردد در این صورت سیستم ترمز مکانیکی فعال می شود و به کابین کمک کند تا برای جلوگیری از سقوط آزاد به ریل بچسبد.
عدم بسته شدن درب آسانسور
بسته نشدن درب آسانسور یکی از مشکلات رایج آسانسور است. علت این مشکل می تواند به دلیل گیر کردن اجسام خارجی در شیار درب آسانسور باشد که از بسته شدن آن جلوگیری می کند. در واقع این ویژگی ایمنی از آسیب رسیدن به افراد نگام بسته شدن درب آسانسور جلوگیری می کند. در آسانسورها از سیستم های مختلفی برای کنترل بسته شدن درب آسانسور استفاده می شود که از آن جمله می توان به پرده نور (فوتوسل – نقطه) اشاره کرد.
در شرایطی که فرد به طور کامل وارد کابین شده است اما درب آن باز هم بسته نمی شود، باید درب آسانسور را به صورت کامل بررسی کنید تا اگر جسم خارجی در آن گیر کرده باشد نسبت به رفع آن اقدام نمایید. در صورتی هیچ جسم خارجی که مانع بسته شدن آسانسور باشد را مشاهده نکردید هر چه سریعتر با شرکت سرویس و نگهداری آسانسور تماس بگیرید و از دستکاری نمودن بخش های مختلف آسانسور خودداری نمایید.
این مشکل خطرناک نیست، اما کارکرد آسانسور شما را مختل می کند و زمان بیشتری را برای رسیدگی به مشکل از شما می گیرد. هنگامی که با شرایطی مواجه می شوید که آسانسور نمی تواند در را ببندد، بیرون بروید و مراقب باشید که هر گونه اجسام خارجی که در آسانسور گیر کرده اند خارج شوند. در صورتی که نمی توانید خطایی را که باعث بسته نشدن درب آسانسور می شود تشخیص دهید، باید با واحد پشتیبانی فنی آسانسور تماس بگیرید تا به رفع خطا کمک کنند.
توقف آسانسور در ارتفاع نادرست
توقف نادرست آسانسور ممکن است به این دلیل باشد که آسانسور به طور منظم و به موقع تمیز نمی شود، بنابراین مشکلی در ریل وجود دارد. همچنین می تواند به دلیل خطای سیستم با برد تماس باشد. در این شرایط اگر بیرون هستید، وارد کابین آسانسور نشوید، بلافاصله استفاده از آسانسور را متوقف کنید و مشکل را به پشتیبانی فنی گزارش دهید. اگر در کابین هستید، باید از امکانات امدادی آسانسور برای رفتن به نزدیکترین طبقه استفاده کنید. زمانی که آسانسور متوقف می شود، نباید سریعاً بیرون بروید، بلکه باید منتظر بمانید پس از کسب اطمینان اقدام به خروج از کابین نمایید.
خرابی درب فرود آسانسور
در صورت خرابی درب فرود آسانسور احتمال سقوط افراد به داخل چاله آسانسور وجود دارد که بسیار خطرناک بوده و صدمات جانی و حتی مرگ را در پی خواهد داشت. این مورد یکی از مشکلات رایج آسانسورها می باشد و زمانی بوجود می آید که آسانسورهای تولیدی استانداردهای فنی مشخص شده را رعایت نمی کنند و خطرات جانی را به دنبال خواهد داشت. اصولاً به لطف کفشک راهنما و سیستم قفل در، همیشه تضمین می شود که وقتی کابین به درستی متوقف نشده است درب آسانسور باز نمی شود. زمانی که این دو دستگاه دچار اختلال شوند یا در اثر نیروی ضربه، لولاهای در آزاد شوند، احتمال بروز حوادث ناگوار بسیار زیاد است.
به منظور جلوگیری از وقوع حوادث ناگوار، آسانسورها باید به طور مرتب توسط تکنسین های سرویس و نگهداری آسانسور بررسی شوند. علاوه بر این، آسانسورها نیز باید بهگونهای ارتقا داده شوند که دارای فناوریهای ایمنی پیشرفته باشند که میتواند خطر حوادث را کاهش دهد. به منظور استعلام هزینه سرویس و نگهداری آسانسور و انتخاب شرکت مناسب ارائه دهنده این خدمات می توانید از بخش استعلام هزینه سرویس و نگهداری آسانسور در سایت لیفتر استفاده نمایید.
نظرات
هیچ نظری ثبت نشده است.
فقط کاربران ثبت نام کرده می توانند نظر ثبت کنند. لینک ورود \ عضویت در سایت.