
امروزه زندگی انسان در مقایسه با گذشته بسیار دچار تغییر و تحول شده و پیشرفت های چشمگیری در تمامی زمینه ها صورت گرفته است. اینک در اکثر ساختمان های چند طبقه با فشار دادن سوئیچ یا دکمه، یک جعبه فلزی را صدا می کنید که شما را با خیال راحت از طبقه ای به طبقه دیگر منتقل می کند. در واقع برای ساختمانی که بیش از چهار تا پنج طبقه ارتفاع دارد، آسانسور الزامی است. وجود آسانسور در ساختمان ها موجب رفاه و سهولت در رفت و آمد افراد می شود و همچنین زندگی را برای افراد معلول جسمی آسان تر می کند. زندگی در ساختمان های بلند مرتبه و آسمان خراش ها بدون آسانسور بسیار سخت و غیر قابل تصور است. در این مطلب به معرفی انواع آسانسور و نحوه عملکرد هر کدام خواهیم پرداخت.
آسانسور (بالابر) چیست؟
آسانسور را می توان به عنوان بالابر الکتریکی تعریف کرد که به عنوان حمل و نقل عمودی کالا و همچنین افراد در بین طبقات در ساختمان ها استفاده می شود. عملکرد آسانسورها با توجه به نوع آسانسور می باشد که می تواند با استفاده از موتورهای الکتریکی، پمپ هیدرولیک و یا سایر تجهیزات عملکرد لازم را ارائهدهند.
این آسانسورها در بسیاری از زمینه ها مانند کشاورزی، صنعت و غیره استفاده می شوند. آسانسورها بر اساس نیاز ما به انواع مختلفی طبقه بندی می شوند. این دستگاه ها اغلب در ساختمانهای چند طبقه مورد استفاده قرار میگیرند، بهویژه در جاهایی که استفاده از ویلچر ناممکن است.
آسانسور چگونه کار می کند؟
اصل کار آسانسور یا بالابر مشابه سیستم قرقره است. برای برداشت آب از چاه از سیستم قرقره ای استفاده می شود. این سیستم قرقره را می توان با سطل، طناب با چرخ طراحی کرد. یک سطل به طنابی متصل است که از سراسر چرخ عبور می کند. این کار می تواند کشیدن آب از چاه را بسیار آسان کند. به طور مشابه، آسانسورهای فعلی از همین مفهوم استفاده می کنند. اما تفاوت اصلی این دو عبارتند از: سیستم های قرقره به صورت دستی کار می کنند در حالی که آسانسور از مکانیسم های پیچیده ای برای حمل بار آسانسور استفاده می کند.
اساساً آسانسور یک جعبه فلزی در اشکال مختلف است که به یک طناب فلزی بسیار سخت متصل می شود. طناب فلزی سخت از میان نواری روی آسانسور در موتورخانه عبور می کند. در این مورد یک شیار مانند یک چرخ در سیستم قرقره وجود دارد که طناب فلزی را محکم در بر گیرد. این سیستم می تواند توسط یک موتور کار کند. هنگامی که سوئیچ روشن است، موتور را می توان با بالا و پایین رفتن یا توقف آسانسور فعال کرد.
انواع آسانسور
انواع مختلف آسانسور شامل آسانسور هیدرولیک، آسانسور پنوماتیک، آسانسور کششی، آسانسور مغناطیسی و غیره می باشد.
آسانسور هیدرولیک
آسانسور هیدرولیک توسط پیستونی که در داخل یک سیلندر قرار دارد حرکت می کند. حرکت پیستون را می توان با پمپاژ روغن هیدرولیک به سیلندر انجام داد. پیستون کابین آسانسور را به راحتی بلند می کند و روغن داخل سیلندر را می توان توسط یک شیر الکتریکی کنترل کرد. موتور این نوع آسانسورها به همراه شیر الکتریکی مخصوص که پاوریونیت نامیده می گردد در داخل غوطه ور هستند که فشار لازم برای حرکت جک هیدرولیک را فراهم می نمایند.
در این سیستم ها فقط برای حرکت رو به بالا نیاز به عملکرد موتور وجود دارد و حرکت به سمت پایین فقط با باز شدن شیر الکتریکی پاوریونیت انجام می گیرد. کاربرد آسانسورهای هیدرولیک در ساختمان های پنج تا شش طبقه است. کارکرد این آسانسورها با سرعت 200 فوت یا 61 متر در هر دقیقه قابل انجام است.
مزایای آسانسورهای هیدرولیک
در آسانسورهای با سیستم هیدرولیک نیازی به موتورخانه وجود ندارد به همین دلیل نسبت به سایر انواع دیگر نیاز به فضای کمتری دارند. آساسنسورهای نوع هیدرولیک قدرت بالایی در حمل بارهای سنگین دارند و نسبت یه آسانسورهای نوع کششی توان بیشتری برای حمل بار دارند. این نوع آسانسورها دارای نصب راحت تری نسبت به نوع کششی دارند و به دلیل ویژگی های خوبی مانند امنیت و راحتی باعث شده تا در تمام جهان به صورت گسترده مورد استفاده قرار گیرند.
آسانسور پنوماتیک
آسانسورهای پنوماتیک نوع دیگری از آسانسورها می باشند. این نوع آسانسورها شامل یک استوانه وکیوم شده می باشند که امکان عبور هوا از هیچ نقطه آن به جز محفظه مشخص شده در بالای آسانسور وجود ندارد. در نوع پنوماتیک برای جا به جایی بار محدودیت وجود دارد و در بهترین حالت امکان جا به جایی بار تا 240 کیلوگرم وجود دارد.
آسانسورهای پنوماتیک فضای کمی اشغال می کنند و برای استفاده در ساختمان های دو تا چهار طبقه بسیار مناسب هستند. برای نصب این نوع آسانسورها نیازی به ایجاد چاه و یا قرار دادن موتورخانه بر روی پشت بام نیست و در فضایی در ابعاد یک متر مربع می توان آن را نصب نمود. برای تامین انرژی این آسانسورها از برق تک فاز استفاده می شود که خطرات و آسیب های ناشی از برق گرفتگی را تا حد زیادی کاهش می دهد.
آسانسورهای پنوماتیکی در مقایسه با آسانسورهای سنتی کاربرد راحتی دارند و همچنین نگهداری آن ها آسان تر است. از مزایای اصلی استفاده از این آسانسورها می توان به طراحی مستحکم و روان، سرعت و انعطاف پذیری، صرفه جویی در مصرف انرژی و بسیار ایمن بودن آن ها اشاره کرد.
آسانسور کابلی یا کششی
آسانسور کششی یا آسانسور کابلی از محبوب ترین آسانسورها هستند. این آسانسورها شامل کابلهای فولادی است که از بالای یک قرقره که به موتور متصل است میگذرد. در این نوع آسانسور، چند سیم و کابل بالابر با پوششی در اطراف آن بر روی شیارهایی در یک انتها به سطح کابین آسانسور و از طرف دیگر به وزنه تعادلی متصل میشود که روی ریلهای راهنمای آن بالا و پایین میرود.
آسانسورهای نوع کششی جزو قدیمی ترین انواع آسانسورها می باشند. از مزایای این نوع آسانسورها می توان سرعت بالای آن ها، امکان استفاده در ارتفاعات بلند و حرکت نرم و روان آن ها اشاره نمود. نصب آسانسورهای نوع کششی اغلب در مراحل پایانی ساخت ساختمان اتفاق می افتد و برای نصب و راه اندازی نیازمند به فضایی جهت چاه آسانسور و موتورخانه می باشد.
آسانسورهای مغناطیسی
آسانسورهای مغناطیسی بر اساس نیروی دافعه بین قطب های همنام آسانسورها کار می کنند. در قسمت چاهک این نوع از آسانسورها به جای اینکه ریل آسانسور جاگذاری نمایند، در دیواره ها آهنربای مغناطیسی قرار می دهند. در قسمت کف آساسنور یک آهنربای مغناطیسی قرار داده می شود که با اتصال نیروی برق نیروی رانش بین این آهنرباها باعث حرکت آسانسور می شود.
آسانسورهای مغناطیسی از لحاظ عملکرد بسیار مطلوب می باشند و ایمنی بسیار بالایی نسبت به سایر آسانسورها دارند. این نوع آسانسورها نیازی به موتور و کابل ندارند و هیچ محدودیتی برای استفاده از آن در ساختمان های بلند وجود ندارند. اما تنها مشکلی که برای این نوع آسانسورها می توان ذکر کرد قیمت بالای آن هاست به همین از رواج کمتری برخوردارند.
برای اطلاع از قیمت انواع آسانسور می توانید به قسمت استعلام قیمت آسانسور مراجعه کنید و از قیمت های ارائه شده توسط شرکت های مختلف آگاه شوید.
نظرات
هیچ نظری ثبت نشده است.
فقط کاربران ثبت نام کرده می توانند نظر ثبت کنند. لینک ورود \ عضویت در سایت.